EN MERAK EDİLENLER



   En merak edilen soruları sizler için araştırıp bulduk derledik ! İşte dünyada en çok merak edilen sorulardan bir kaç tanesi.
  İşte en merak edilen sorular ve cevapları


   NEDEN HAFTADA BEŞ GÜN ÇALIŞIRIZ ?
                       

     Aslında bunu çıkaran yıllar öncesinden Ford olmuş. İyi mi kötü mü yaptığı tartışılır. :) Şaka bir yana haftada beş gün kırk saatten çalışma kuralını ilk uygulayan Ford, sadece hafta içi çalışan çalışanların hafta sonlarını istedikleri gibi mutlu şekilde geçirdikleri için hafta içinde çalışmak için motivasyonları arttığı görülmüş. Bu sayede kısa zamanda diğer şirketlerde bu uygulamayı kullanmaya başlamışlar.


   BİR KAZA ANINDA NEDEN AĞIR ÇEKİMDE HAREKET EDİYOR GİBİ HİSSEDERİZ ?

   

   
Bu konuyu araştırmak isteyen bilim insanları bir takım deneyler yapmışlar. Bu deneyde gönüllü insanlar 50 metreden aşağıdaki ağa atlamışlar, bu atlayışlar 3-4 saniye sürdüğü halde, gönüllülere ne kadar sürmüş gibi geldiğini sorduklarında geneli 6-7 saniye tahmini yapmışlar.
   Bunun sebebini bilim insanları şöyle açıklamış, beyindeki amigdala bölgesi. Aksiyon, korku, endişe gibi durumlar anında amigdala devreye giriyor. Devreye girdiği anda tüm duygularımız keskinleşiyor ve hafızamız mükemmel çalışmaya başlıyor. Bunların sonucunda da her detayı kaydettiğimiz için, o anı düşününce daha uzun zamanmış gibi geliyor.

   YILAN GERÇEKTEN HİPNOTİZE OLABİLİR Mİ ?

                   

   Yılan oynatıcısının yılanları flütle hipnoz edip oynatması flüt sesiyle ilgisi yoktur. Zira kobra yılanlarının duyma gibi bir durumu söz konusu değildir, işitme sistemleri de yoktur, sadece topraktan gelen titreşimleri hissedebilirler. Bütün yılanlar titreşime karşı çok duyarlıdır. Yılanların flüte karşı aldıkları pozisyon bir saldırı pozisyonudur. Flütün yeri değiştikçe onu takip etmeleri hedefini takip etmesinden kaynaklıdır. Yılanların bu esnada sallanması da fiziksel bir durumdur, kafalarını yukarıda tutmak için sallanmaları gereklidir, sallanmayı kestikleri anda düşerler.


   BİTKİLER AY IŞIĞI İLE FOTOSENTEZ YAPABİLİR Mİ?

                      


   Bitkiler ay ışığı ile fotosentez yaparlar yapmasına fakat şöyle ki ay ışığının sağladığı enerji güneş ışığının sağladığı enerjinin altı binde biri bile değildir. Dolayısıyla ay ışığında yaptıkları fotosentezde çok yavaş ve verimsizdir. Bu da bitkiler için iyi bir şey değildir çünkü harcadıkları enerji daha fazladır fakat güneş doğduğu anda etkili fotosenteze başlarlar ve gece kaybettikleri enerjiyi fazlasıyla karşılayabilirler. Yani aslında bitkiler fotosentez yapmak için günü sabah ve öğlen saatlerini tercih ederler, diğer zamanlarda ve gece yapraklarını kapatarak fotosentezi sonlandırmaları onlar için daha faydalı hale geliyor.


   KOL SAATLERİNDE OLAN QUARTZ NE ANLAMA GELİYOR?
                    

   Quartz saat genellikle pilli çalışan saatlere denir. Saati quartz yapan özellik saatin içinde quartz kristal yapısının olup olmamasıdır. Kimya da ismi Silikon Diyoksit (SiO2) olan quartz kimyasalı  dünya üzerinde bolca taş ve kumlarda bulunabilen bir bileşiktir fakat saf bir quartz kaynağı bulunmadığından dolayı saatlerde kullanılan sentetiktir. Quartz, elektrik enerjisi aldığında açığa çıkan titreşim önce kinetik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine dönüşür bu enerji dolayısıyla önceden sayma süresi hesaplanan çip elektrik enerjisini derleyip adım motoruna gönderir ve akrep, yelkovan varsa saniyenin dönme hareketi sağlanmış olur.





















   

Yorumlar

DİĞER YAYINLAR

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

HANGİ İLİN NE YEMEĞİ MEŞHUR ?

2020'NİN EN POPÜLER 50 KİŞİSİ

TÜRKİYE’DE İLK KORONAVİRÜS!

KORONAVİRÜS AŞISI

İNSTAGRAM TAKİPÇİ SAYILARI TOP 10 LİSTESİ

YAVUZ SULTAN SELİM (I.SELİM)