ÇIĞ NEDİR? ÇIĞ NASIL OLUŞUR?

Çığ nedir? Çığ nasıl oluşur?

 Çığ denen doğa olayı,  yüksek seslerden kaynaklı, yüksekten aşağıya doğru kayan devasa kar kütlelerinin oluşması olayıdır.
 Çığ aşırı kar yağışlarında meydana gelir. Aşırı kar yağışlarında taze olan karın altta kalan eski tabakayla iyi bir şekilde kaynaşmaması sonucu ya da bir canlının oynayabilecek kar tabakasına basarak harekete geçirmesi sonucunda çığ oluşabilir.


                             
                                                               KAYNAK(PIXABAY)

  Güzel Türkiye’mizin doğu bölgelerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde çığ oluşma açısından riskli bölgelerdir. Bu bölgelerde yaşanan can kayıplarının yanında, yerleşim yerleri, kış turizm bölgeleri, kara yolları, demir yolları, sanayi ve diğer alanlar çığ tehlikesi altında olabilir.
 Potansiyel çığ tehlikesi altında olan yerlerin tespit edilmesi, tehlikeli olan yerlerin, sınırlarını etkileyecek girdilerin ve etki düzeylerinin, arazi gözlemleri ve modelleme çalışmalarının yapılması çok önemlidir.
  Bir çığ tehlikesi olan yerlerin bulunduğu güzergahta, potansiyel çığ tehlike haritalarının oluşturulması için, tahmini başlama noktalarının doğru belirlenmesi gerekir.
 Çığ tehlikesi fazla olan havzalardan biri olarak bilinen Çoruh Nehir Havzası'nın yanında ülkemizde olan diğer riskli bölgelerde gerekli çalışmalar yapılmalı ve felaketler önlenmelidir.

Yorumlar

  1. If you're trying to burn fat then you certainly need to start following this brand new custom keto plan.

    To create this service, certified nutritionists, fitness trainers, and professional cooks joined together to develop keto meal plans that are powerful, suitable, cost-efficient, and delightful.

    From their first launch in early 2019, 100's of individuals have already completely transformed their body and health with the benefits a professional keto plan can give.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones provided by the keto plan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

DİĞER YAYINLAR

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

HANGİ İLİN NE YEMEĞİ MEŞHUR ?

2020'NİN EN POPÜLER 50 KİŞİSİ

TÜRKİYE’DE İLK KORONAVİRÜS!

EN MERAK EDİLENLER

KORONAVİRÜS AŞISI

İNSTAGRAM TAKİPÇİ SAYILARI TOP 10 LİSTESİ

YAVUZ SULTAN SELİM (I.SELİM)