ÜNİVERSİTE TERCİHİ



    Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki tercih döneminde herkes bir şey söyler, fikir verir, onlara göre yapman gerekeni sana dayatırlar. Yapman gereken başına buyruk ol kimseyi dinleme demiyorum fakat ne istediğine kendin oturup düşünmeli ve uzmanlardan, rehber öğretmenlerden fikir alarak bu süreci tamamlamalısın. Bu yazımı fikir vermek, az da olsa yardımcı olmak amacıyla sizlerle paylaşıyorum.


    İlk olarak şunu söylemek istiyorum ki ortada iki durum var. Biri sen diğeri ise karar verilecek, tercih yapılacak bölüm.
    Sen derken şunu kastediyorum, tercih yaparken önce kendinizi tanımanız ve elinizde ne olduğunu incelemeniz gerekiyor. Başarı puanın, başarı sıralaman, ailenin veya senin ekonomik gücün, istediklerin, amaçların, hedeflerin, hayallerin, becerilerin nasıl bir hayat yaşamak istediğin... Bunlar çok önemli ve seni sonuca ulaştıracak etkenler.

    Tercih yapacağın bölümünde gerçeklerini incelemen gerekiyor. Yüzdelik dilimi nedir, iş bulma oranı nedir, mesleğin tüm artı ve eksi yönleri, bu bölüm için  nerede daha iyi eğitim veriliyor... Bunlarda bölüm için seni sonuca götürecek etkenlerdendir.

  TERCİH YAPACAKKEN ŞUNLARA DİKKAT ETMELİYİZ

  İlk olarak tabiki de günümüz şartlarında iş bulmanın daha kolay olabileceği bir bölüm olması seçimini yaparken seni etkilemelidir. İyi bir bölüm her zaman iş konusunda çok daha avantajlı olacaktır. ikinci olarak şehir çok önemlidir. Her zaman herkesin dediği gibi büyük şehirde okumak çok avantajlı bir durumdur. Mesleğin ile ilgili  önüne bir çok avantaj çıkabilir. fakat büyük şehir olmasa da okuduğun yerde part time çalışmak staj yerleri bulup çalışmak senin çevre kazanmana yardımcı olup sana tecrübe kazandıracaktır. Yani sonuç olarak her şey sana bağlı. Girişken olmak, mesleğinle ilgili tecrübe edinmek meslek hayatınla ilgili çok önemli kazanımlardır.

 TERCİH YAPARKEN SIRALAMANI ŞU ŞEKİLDE YAPMALISIN

    Öncelikle psikolojik olarak rahat olun. Dünyanın sonu değil, kendinizi yıpratmayın veya tam tersi aşırı yüksekten uçmayın, hayal kırıklığı kötü bir şey.

   Tercih yaparken şu adımları izleyin.

  • Birbiriyle alakalı, sana uyan ilk başta saydığım etkenlere dikkat ederek bir kaç bölüm seçin. 
  • Seçtiğin bölümleri iyi araştırarak içlerinde daha iyi bölümden daha az iyi olana doğru sıralama yapın. 
  • Yapmak istediğin meslek hakkında detaylı araştırma yapın. Varsa yakınınızda bu mesleği yapan kişiler, onlarla artı eksi yönlerini konuşun, görün, gözlemleyin.
  • Devlet ya da vakıf üniversitelerinin imkanlarını detaylıca araştırın. verdikleri burslar, sağladıkları iş imkanları, staj imkanları gibi detayları araştırın. 
  • Tercih yapmak istediğiniz bölüm ve üniversitenin kesinlikle özel açıklamalarını okuyun. üniversitenin olduğu yer ile ilgili detaylı bilgi edinin. Barınma imkanları, üniversitenin konumu, kalacağın yer ile uzaklığı, fakültenin yeri... Bunlar çok önemli şeylerdir. 
  • Bölümleri sıralarken puandan çok başarı sıralamanız daha önemli olup başarı sıralamalarına göre listelemeniz daha iyi olacaktır.
  • Son olarak tercih sıralamanızda sonlara yazdığınız seçeneklerinize çok dikkat edin. Baştan sona tüm listeyi gidebileceğinizi düşünerek listenize ekleyin. 







 
 
































Yorumlar

DİĞER YAYINLAR

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

HANGİ İLİN NE YEMEĞİ MEŞHUR ?

2020'NİN EN POPÜLER 50 KİŞİSİ

TÜRKİYE’DE İLK KORONAVİRÜS!

EN MERAK EDİLENLER

KORONAVİRÜS AŞISI

İNSTAGRAM TAKİPÇİ SAYILARI TOP 10 LİSTESİ

YAVUZ SULTAN SELİM (I.SELİM)